TIDLØS I TIDEN

Det moderne frimureriet har som mål å virke for menneskets forbedring og foredling.

Eldgamle ritualer, symboler og allegorier formidler en pedagogisk læremåte som selv i dag, over 200 år etter at den ble skapt, utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Budskapet er nå som da: Nestekjærlighet og medmenneskelighet.

Les mer om frimureriets opprinnelse

Flere artikler om frimureriet

Heldagstur til Oscarsborg med Forskningslogen

Av Kristoffer Sandven
Forskningslogen Niels Treschow
Heldagstur til Oscarsborg med Forskningslogen

Forskningslogen Niels Treschow markerer 75-årsdagen for tyskernes angrep på Norge i 1940 med en heldagstur til Oscarborg Festning, lørdag 11. april.

Meld deg på her og nå - dette blir en flott dag på Oscarsborg!

Les mer...

Trondhjems Provincialloges 100-års jubileum

Av Webred. Trondhjem Prov.loge (Kjell Roar Næss)
Trondhjems Provincialloge
Trondhjems Provincialloges 100-års jubileum

Kjære brødre.
Trondhjem Provincialloge feirer i 2015 sitt 100-årsjubileum. Dere finner et detaljert program for jubileet som vil foregå siste helg i januar, benytt linken under artikkelen merket "Program for Trondhjems Provincialloges 100-års jubileum".

Vi anbefaler en snarlig påmelding, da det er et sterkt begrenset antall plasser. Siste frist for påmelding er 15. januar 2015.

Les mer...

Viktig melding til alle brødre i Trondheim

Av Arne Lie jr.
Trondhjems Provincialloge

Fra 2015 har logene i Trondheim fått nye møtetider, og starter nå i hovedsak kl 1830.

Trondhjems Provincialloge
Møtestart kl 18.30
Unntatt IX gr. møter kl. 18.00

St.Eystein
Møtestart kl. 18.30
Høytidsdagkl. 18.00
Julemøte kl. 18.30

Nordlyset
Møtestart 18.30
Høytidsdag kl. 18.00
Julemøte kl. 18.00

St. Olaf t.d.g.T
Møtestart Kl. 18.30
Høytids/Julemøte kl. 18.00

Les mer...

Invitasjon til Ordenens Store Høytid 2015

Av Arne Lie jr.
Landslogen

Brødre av VIII grad eller høyere inviteres herved til Ordenens Store Høytid 2015.

Arrangementet finner sted i Stamhuset i Oslo, tirsdag 24. mars 2015, med start klokken 1645. Pris for taffel m. drikke er kr. 460,-. Antrekk som vanlig i VIII grad.

Ordenens Store Høytid er Den Norske Frimurerordens største årlige begivenhet og arrangementet skjer i henhold til en tradisjon som nå er over 700 år gammel.

Interessen for å delta på Høytiden er vanligvis stor og forhåndspåmelding/-betaling er derfor nødvendig. Interesserte brødre kan melde seg på ved å logge seg på Ordenens hjemmesider www.frimurer.no/OSH-2015 og følge instruksene. Matrikkelnummer trengs ikke, men det er nødvendig å ha sin egen e-post åpen samtidig.

Brødre som ikke bruker internett er velkommen til å kontakte Storsekretariatet, så er det hjelp å få. Plassen er begrenset og påmeldingen er etter prinsippet "førstemann til mølla". Ved evt. overtegning vil det bli laget en venteliste.

Storsekretær

Les mer...

Besøke Stamhuset i Oslo?

Av Harald Øien
Informasjonsdirektoriet
Besøke Stamhuset i Oslo?

Ordenens Stamhus i Oslo er en praktfull bygning som tilhører alle landets frimurerbrødre og som vi er meget stolte av.

Vi ser gjerne at flest mulig av våre brødre får anledning til å bli kjent med huset. Derfor vil vi  tilby brødre fra hele landet muligheten for et besøk i Stamhuset, gjerne sammen med familie og venner.

Les mer...

Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Av Arne Lie jr.
Fellesgaven
Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Ved en høytidelighet i Oslo 15. januar fikk Veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner) overrakt Den Norske Frimurerordenens årlige fellesgave på en million kroner. Pengene er samlet inn i samtlige frimurerloger i Norge.

Veteranforbundet SIOPS er en interesse- og medlemsorganisasjon som siden 2006 har arbeidet for å bedre skadde veteraners kår både økonomisk, helsemessig og sosialt. Veteranforbundet har kunnskap og erfaring om de utfordringer som møter veteraner som er skadd etter internasjonale operasjoner.

«Det er en kjensgjerning at det norske samfunnet ikke har fulgt opp soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Den Norske Frimurerorden er derfor glad for å kunne gi årets fellesgave til Veteranforbundets landsdekkende arbeid for kameratstøtte, pårørendearbeid og familietilbud,» sier Tore Evensen, Stormester i Den Norske Frimurerorden.

Les mer...

Praktboken «Under Stjernehimmelen» selges via frimurer.no

Av Harald Øien
Informasjonsdirektoriet

Under_Stjernehimmelen2aPraktboken «Under Stjernehimmelen», som over 275 sider beskriver våre 50 logebygninger, kan nå bestilles og betales over nett.
Prisen er kr 450,- pr. eksemplar, fritt tilsendt. Ordningen er laget over påmeldingssystemet vårt, og kan brukes ved å følge denne linken: www.frimurer.no/bestilling-US-2012 .

Spørsmål/informasjon kan du få ved å henvende deg til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Du kan lese mer om boken her:

Les mer...

FIDUCIA

Fiducia er ment å være et tilbud til våre eldre brødre og deres kjære. Et tilbud også til tidligere brødres enker som ønsker å holde kontakten med gamle venner.

Møtene har en uformell karakter og avholdes den siste fredag i hver måned mellom kl. 11.30 og ca kl.13.30.

Møtene starter som regel med et underholdningsinnslag, fulgt av et måltid bestående av smørbrød, kaffe og tebrød. Det er ingen kontingent eller økonomiske forpliktelser, men de fleste bidrar ved et avsluttende åresalg som er virksomhetens eneste inntektskilde.

Frivillige hjelpere står for serveringen. Nedenfor ser dere en oversikt over møtedagene i 2012.

Våren 2012                               Høsten 2012

Fredag 27. januar                      Fredag 28. september

Fredag 24. februar                     Fredag 26. oktober

Fredag 30. mars                        Fredag 30. november

Fredag 27. april                         Julemøte 14. desember

Sommertur mandag 4. juni

VELKOMMEN ! 

Kontaktinformasjon:

 

Sist redigert onsdag, 05 mars 2014 16:43

Fra Landslogens område

Møte i Landslogens VII grad i Stamhuset, tirsdag 27. januar 2015, klokken 1830

OSM vil være tilstede. Brødre fra følgende loger vil bli forfremmet på møtet:     St. Johannesloger St. Andreasloger Søilene Akershus Gustav De fire Roser Rosene Oscar St. Clemens   Nøkkelen  

Broderbrev til møte 22. januar

Kjære murskjebrødre. Førstkommende torsdag avholdes resepsjonsmøte i I grad, det første i år. Som en ekstra spiss på aftenens program, kan nevnes at Ordenens Administrator, Bjørn Bergholtz, vil avholde aftenens tale. Aftenens taffeltale vil ha som tema samvittighet og barmhjertighet. Hjertelig velkommen! Med broderlig hilsen Thor Bergby Aftenens Ordførende Mester…

Torsdagskaffen

Alle brødre er velkomne til kaffe med kake i salongen i Telegata 4 kl 11 - 13 på torsdager i perioden 15. januar til 13.mai

Frimureriet - og julen

Frimureriet - og julen Når dette leses, er vi midt i adventstiden. En mørk tid på året her i nord, men en tid som for mange er fylt av glede og forventning. Det skal skje noe, noe nærmer seg, vi er underveis. Dette gjør at de aller fleste i vår del av verden, har…

Velkommen til Oscars møter i november!

Torsdag 6. november kl 18.30 avholdes møte i IV/V-grad under ledelse av Del. M. Terje Wiberg. Denne aftenen får vi besøk fra St. Johanneslogen Haakon tdt Lys. Vi ser frem til et møte i forbrødringens tegn hvor Haakon-brødrene kommer for å oppleve et møte i Andreas-skiftet. Torsdag 13. november kl…

St. Johanneslogen Sirius historie

St. Johanneslogen Sirius historie Moss Broderforening ble stiftet 10.mai 1902 under St. Johanneslogen St. Olaus til den hvide Leopard. Broderforeningen gikk over til selvstendig loge og ble innviet 1.juni 1950 som St. Johanneslogen Sirius. En av initiativtakerne til broderforeningen var Jens Fredrik William Schmidt. Han var direktør ved Orkerød Barnehjem som var opprettet av…

Verba Masonica 10 - 2014

Verba Masonica 10 - 2014 Her kan du lese Verba Masonica nr. 10-2014. Saker i dette nummeret: Ritualer fra 1779 frem fra glemselen. Hvordan det svenske system havnet i Tyskland. Det norske system. FNTs 11. høytidsdag ble feiret på Hamar. Nordisk Forskningskalender. Les Verba Masonica 10-2014

Verba Masonica 9 - 2014

Verba Masonica 9 - 2014 Her kan du lese Verba Masonica nr. 9-2014. Saker i dette nummeret: Niels Treschows grunnlovsforslag Stamhustegninger ikke tapt likevel! De ukjente stormestrene Forskningslogens spørreundersøkelse Nordisk Forskningskalender 2014/2015 Les Verba Masonica 9-2014

Fra Bergen Provins

"Spesielle" møter i 2015

Her følger et utvalg spesielle møter, herunder temamøter for 2015. For totaloversikt over årets møter: se under "Kalender". 05.01.15, kl. 18:30: Kollegiemøte Lille spisesal 14.01.15, kl. 18:45: Temamøte I.grad: "Fra logens dør til Alteret" 28.01.15, kl. 18:45: Temamøte II.grad: "2…

Informasjonsmøte i logen 1. februar i Bergen kl 18.

Søndag 1. oktober 2015 kl 1800 blir det informasjonsmøte i logen. Johanneslogene Carl og Oscar gjentar tradisjonen med åpent informasjonsmøte i logens lokaler. Møtet er beregnet på dem som vurderer å søke eller allerede har søkt inntreden i vår Orden,…

Takk til grytevakter!

Takk til grytevaktene! Frelsesarméen i Bergen ber om at det overbringes en STOR TAKK til alle som hjalp til som grytevater før jul i desember!

Honnørtegn tildelt Hjalmar Olseth

Til brødrenes store begeistring ble en i Hjalmar Olseth tildelt Oscar til de syv Bjerges honnørtegn på logens julemøte 15. desember.

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl I julemøtet 2. desember i Haakon tdg Hjelm vart brødrene si merksemd retta mot br Trygve Nagel Dahl, då han mottok logen sitt Honnørteikn av OM Karl Sandvik. Det var stort oppmøte i salen og blant anna fleire brødre frå…

En sunn Loge Borgund fyller 50

En sunn Loge Borgund fyller 50 St. Andreaslogen Borgund ble stiftet 23. november 1964 og fyller dermed 50 år i november 2014. Jubileet markeres på Høytidsdagen 24. november. Men St. Andreas frimureriet i Ålesund startet lenge før 1964. Etter at St. Johanneslogen Regulus ble stiftet i…

Logebesøk på Hawaii!

Oscarbroder Per Hannevold var nylig på Hawaii med sine spillende kolleger i Bergen Blåsekvintett. Mellom konserter og undervisning ved University of Hawaii fikk han også tid til å besøke lokale brødre.Honolulu har et vitalt frimurermiljø og Honolulu Lodge er en…

Ny ledelse i Fiducia Bergen

Fiducia på Ordenshuset i Bergen er et tilbud fra logen til frimurerenker og eldre frimurere med ledsagere, til sammenkomster i logens lokaler.Andre frimurere med ledig tid på fredags formiddager er selvsagt også kjærkomne deltakere. I en periode har foreningen vært…

Provincialmestere i Bergens Provincialloge

Provincialmestere i Bergens Provincialloge Her følger oversikt over Provincialmestere i Bergens Provincialloge. Nåværende Provincialmester er Egil Herman Sjursen. Sjursen overtok embedet etter Jon Randulf Vestrheim, som ble innsatt i embedet i 2002. Sjursen ble opptatt i St Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge i 1997.…

Lederskifte i Sunnfjord

Den 21. mars 2014 ble br. Tore Bjarne Gamborg jr. installert som ny Deputert Mester i Oscar til de syv Bjerges deputasjonsloge Sunnfjord. Høytideligheten fant sted i deputasjonslogens lokaler på Mo, og installasjonen ble gjennomført av OM i Oscar, Pål…

Fra Trondhjem Provins

En sunn Loge Borgund fyller 50

En sunn Loge Borgund fyller 50 St. Andreaslogen Borgund ble stiftet 23. november 1964 og fyller dermed 50 år i november 2014. Jubileet markeres på Høytidsdagen 24. november. Men St. Andreas frimureriet i Ålesund startet lenge før 1964. Etter at St. Johanneslogen Regulus ble stiftet i 1924, og tidligere i år kunne feire sin 90 års…

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund St. Johanneslogen Regulus i Ålesund, som ble grunnlagt 30. januar 1924 med 68 medlemmer, feiret sitt 90 årsjubileum 27. januar i år. Antallet aktive betalende brødre er nå 288 og Regulus er således den største logen i Møre og Romsdal. Frimureriet kommer til Ålesund I matrikkelen for 1851 står det…

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe Gauldal St. Johannes Frimurergruppe under St. Johanneslogen Nordlyset har i 20 år arrangert en såkalt ”Buskloge”. Møtet står ikke i møteplanen men informasjon går ut på mail og fra ”mann til mann”. I et nydelig sommervær gikk turen i år til Fløttumgruva, en nedlagt kobbergruve i Singsås. Her ble det…

Lederopplæring i Trondhjems provins

Lederopplæring i Trondhjems provins Lørdag 26. april var Ordførende Mestre og Deputerte Mestre fra Helgelandslogene samlet i Mosjøen til et 5 timers miniseminar, det andre i serien Lederopplæring i Frimureriet.  Første del var gjennomført under ordførende mestres møte i Trondheim i februar. Foruten Helgelandslogene var Trondhjem Provincialloge representert ved sin Ordførende Mester, Svein Klokkerhaug,…

Vellykket Andreasdag i Trondheim

Vellykket Andreasdag i Trondheim St. Andreaslogen St. Eystein arrangerte en vellykket Andreasdag i Trondheim lørdag 29. mars. Til tross for et strålende vær droppet 80 brødre både hytteturer og andre lørdagsaktiviteter  for å få påfyll i sine Andreaskunnskaper.

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe Stormesterbesøket til Hitra og Frøya Frimurergruppe ble som alle hadde håpet på, en opplevelse. De nærmere 60 brødrene som hadde tatt turen til Dolmsundet Hotell fikk oppleve et frimurerisk møte litt utenom det vanlig. Ordenens Stormester som flere ganger i uken er tilstede på logemøter rundt om i vårt langstrakte…

Ny provincialmester installert i Trondheim

Ny provincialmester installert i Trondheim Den 30. november ble Svein Olav Klokkerhaug installert som ny Provincialmester I Trondhjem Provincialloge. Han etterfølger John Solberg som gikk av for aldersgrensen. Installasjonen foregikk i nærver av 200 brødre, og ble foretatt av Ordenens Stormester Tore Evensen. Tilstede var også de fleste av Ordenens ledelse og høyeste embedsmenn, samt…

Frimurernes Sangforening i Trondheim

Frimurernes Sangforening i Trondheim Det første frimurerkor i Trondheim ble startet i 1897. Vi synger i dag i 2 Johannesloger, Andreas- og Provincialloge, samt deltar ved begravelser, synger i kirker osv. Hvert år arrangerer koret en adventskonsert, synger i losjen 17. mai, avholder sin spesielle lutefiskaften senhøstes for sangere, støttemedlemmer med ledsagere. Koret har…

Gauldal St. Johannes Frimurergruppe, Støren

Gauldal frimurergruppe ble stiftet 10.03.1987 og er med sine 10 medlemmer en av landets minste. Likevel har vi gjennomsnittlig over 15 deltagere på møtene våre. På det meste har vi vært over 30 brødre! Dette skyldes godt besøk av brødre både fra Røros og Trondheim. Men vi mener også at det gode…

Fra Tromsø Provins

Kyndelsmesse

Brødrene inviteres til Kyndelsmesse i Bodø Domkirke søndag den 8. februar kl. 18.00 Det vil bli sang av felleskor med Bodø Frimurerkor og Frimurerkoret fra Mo i Rana. I tillegg medvirker Blåsergruppa. Brødrene oppfordres til å delta – inviter med familie, venner og bekjente. Velkommen! Bodø 19. jan. 2015 Fellessekretæren…

Høytidsdag i St.Johs.l. Midnatsol

St. Johannslogen Midnatsol feirer sin 91. Høytidsdag tirsdag 27. januar. Dep. Provincialmester Børje Kajander vil delta i møtet. Det blir recepsjon, og Frimurerkoret deltar. Antrekk: Galla. Møtetidspunkt: 18.00, innrop fra kl 17.45. Møt frem i god tid. Brødrene ønskes hjertelig velkommen!Bodø 20. januar 2015 Tor H. Bang, Ordf.Mester

Midnatsols Honnørtegn er tildelt br. Jøran Riibe

Midnatsols Honnørtegn er tildelt br. Jøran Riibe St.Johanneslogen Midnatsol har etter samtykke fra Tromsø Provincialloge tildelt br. Jøran Riibe logens Honnørtegn. Utmerkelsen ble overrakt den 10. januar ved en privat tilstelning hjemme hos Jøran. Beslutningen om Honnørtegnet ble gjort allerede i høst, og planen var at tildelingen skulle skje på Midnatsols julemøte 16. desember. Br. Jøran har…

St. Andreaslogen Hålogaland Andreasstund

Fra og med møtet 3. februar 2015 vil det bli etablert Andreasstund i Bodø. Det vil på den første samlingen bli gitt informasjon om Andreasstundens gjennomføring samt tema. Andreasstunden vil i utgangspunktet bli gjennomført foran hvert møte i IV/V. grad. De som skal delta må selvfølgelig inneha IV/V. grad eller…

Bodø Fiducias flotte førtiårsfest

Bodø Fiducias flotte førtiårsfest Det hele startet, som tradisjonen, tilsier med samling i Stjernesalen, hvor koret sang og hvor Kjell Krey Dagsloth holdt festtalen. Her kom han bl.a. inn på Fiducia-foreningens historie. Bodø Fiducia var den tredje forening av dette slaget som ble innstiftet her i landet. At Fiducia-tanken først ble tenkt og deretter…

Olav Andreassen ble innsatt som den åttende Ordførende Mester i St.Andreaslogen Hålogaland

Olav Andreassen ble innsatt som den åttende Ordførende Mester i St.Andreaslogen Hålogaland Neppe har det vel noen gang før vært så mange til stede på et IV/V-gradsmøte i St. Andreaslogen Hålogaland i Bodø. Hele 134 brødre var til stede på Andreasdagen den 25. november, da Olav Andreassen ble installert som den åttende i rekken av logens Ordførende Mestere. Andreaslogens eget arbeidsrom ble…

Travel formann for travelt kor!

Travel formann for travelt kor! Bodø Frimurersangforening er en gammel institusjon innenfor logen i Bodø. Hva som skal regnes som årstallet for den første start, blir en definisjonssak. Sikkert er det at det var sang i logen lenge før Midnatsols innstiftelse for 90 år siden, både i rituelle og andre sammenhenger. Det vi kan tidfeste…

Tromsø Provincialloge fikk besøk av Stormesterens Stattholder og Storprovisor

Den 13 november fikk Tromsø Provincialloge besøk av Stormesterens Stattholder Karl Jens Holmen og Storprovisor Arve Aanes Johansen. Vi hadde meget nyttige administrative møter vedr Tromsø Provincialoges drift og økonomiske stilling samt den fremtidige utvikling i logene i Provincen. Etter at de administrative møter var over deltok våre gjester i…