TIDLØS I TIDEN

Det moderne frimureriet har som mål å virke for menneskets forbedring og foredling.

Eldgamle ritualer, symboler og allegorier formidler en pedagogisk læremåte som selv i dag, over 200 år etter at den ble skapt, utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Budskapet er nå som da: Nestekjærlighet og medmenneskelighet.

Les mer om frimureriets opprinnelse

Flere artikler om frimureriet

Storfint besøk ”Ytterst mot nord”

Av Børje Kajander.
St. Johanneslogen Ultima Thule
Storfint besøk ”Ytterst mot nord”

Mandag 13.april besøkte Ordenens Stormester Tore Evensen, St. Johanneslogen Ultima Thule i Hammerfest.

I hans følge deltok StS Even Bjugn, StCM Bjørn Tore Solheim og Dep PM Børje Kajander.

Møtet ble gjennomført med stil. Ekstra hyggelig var det at også sangere fra Alta-logen Polarlys deltok sammen med kantor Ivar Heide fra Harstad.

Før møtets start ble det tid til et interessant besøk i Isbjørnklubben.

Her ble det gitt god orientering om byens historie.

Både Stormesteren og hans følge fra Oslo, ble høytidelig slått til riddere av Isbjørnklubben!

 

Les mer...

Bodøs logebygg for fremtiden - endelig innflyttet og tatt i bruk!

Av Kjell Jan Krey Dagsloth, webredaktør Bodølogene
Bodølogene
Bodøs logebygg for fremtiden  - endelig innflyttet og tatt i bruk!

Torsdag den 9. april ble endelig alt slått fast og stadfestet. Etter at ideen om en utvidelse av logen i Bodø første gang ble nedskrevet og skissert på en serviett av Georg Rasmussen i 2005, er den nye logebygningen innviet og tatt i bruk, ti år etter. Selve den gedigne innflytterfesten fant sted på den nevnte datoen. Og det var selveste Ordenens Stormester Tore Evensen, med det meste av Ordenens øverste ledelse og over 200 Bodø-brødre til stede, som foretok den høytidelige innvielsen.

Les mer...

Feil møtetidspunkt i Matrikkelen - Landslogens møter i IX grad

Av Arne Lie jr.
Landslogen
Feil møtetidspunkt i Matrikkelen - Landslogens møter i IX grad

Det gjøres oppmerksom på at Landslogens møteplan i Matrikkelen for 2015 inneholder en uheldig feil. På side 51 står det at alle møter i IX grad starter klokken 1830, noe som er feil.

Hovedmøtene i IX grad starter som de alltid gjør, nemlig klokken 1730.

Landslogens møteplaner som er gjengitt på våre hjemmesider er korrekt oppgitt.

Les mer...

Bodø Frimurer Forskningsgruppe har sett dagens lys

Av Kjell Jan Krey Dagsloth, webredaktør Bodølogene
Bodølogene
Bodø Frimurer Forskningsgruppe har sett dagens lys

Fra og med den 7. april 2015 er Bodø Frimurer Forskningsgruppe i gang, som den 6. og minste av «logeenhetene» i det etter hvert ganske mangfoldige logefellesskapet i Bodø. Som leder av gruppen er utnevnt og installert Jarle Saksenvik, med Rolf Salvesen som nestleder og Kjell Krey Dagsloth som sekretær.

Forskningslogen Niels Treschow har rundt regnet 80 medlemmer i Bodølogene, og disse er automatisk medlemmer av den nye Frimurer Forskningsgruppen. Den nye frimurergruppen er en underavdeling av Forskningslogen, som sorterer direkte under Ordenens Stormester. Den er derfor ikke å regne som en del av Tromsø Provincialloge, men vil likevel være en meget godt integrert del av vårt lokale logefellesskap.

Les mer...

Praktboken «Under Stjernehimmelen» selges via frimurer.no

Av Harald Øien
Informasjonsdirektoriet

Under_Stjernehimmelen2aPraktboken «Under Stjernehimmelen», som over 275 sider beskriver våre 50 logebygninger, kan nå bestilles og betales over nett.
Prisen er kr 450,- pr. eksemplar, fritt tilsendt. Ordningen er laget over påmeldingssystemet vårt, og kan brukes ved å følge denne linken: www.frimurer.no/bestilling-US-2012 .

Spørsmål/informasjon kan du få ved å henvende deg til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Du kan lese mer om boken her:

Les mer...

OSM overvar et «nytt» instruksjonsmøte sammen med brødrene i Bodø

Av Kjell Jan Krey Dagsloth, webredaktør Bodølogene
Bodølogene
OSM overvar et «nytt» instruksjonsmøte sammen med brødrene i Bodø

En ny og meget spennende opplevelse ble det for de over 100 brødre som var til stede da St. Johs.logen Midnatsol gjennomførte et instruksjonsmøte i «ny og spesiell innpakning» den 3. mars. Det er Ordenens Stormester Tore Evensen som har tatt initiativ til dette spesielle prosjektet fra Ordenens Opplæringsdirektorium, som altså nå er gjennomført i Bodø for første gang. Stormester ønsket selv å være til stede ved denne «urfremføringen», og ble mottatt med tradisjonell og varm velkomst av Ordførende Mester Tor H. Bang.

Les mer...

Besøke Stamhuset i Oslo?

Av Harald Øien
Informasjonsdirektoriet
Besøke Stamhuset i Oslo?

Ordenens Stamhus i Oslo er en praktfull bygning som tilhører alle landets frimurerbrødre og som vi er meget stolte av.

Vi ser gjerne at flest mulig av våre brødre får anledning til å bli kjent med huset. Derfor vil vi  tilby brødre fra hele landet muligheten for et besøk i Stamhuset, gjerne sammen med familie og venner.

Les mer...

Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Av Arne Lie jr.
Fellesgaven
Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Ved en høytidelighet i Oslo 15. januar fikk Veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner) overrakt Den Norske Frimurerordenens årlige fellesgave på en million kroner. Pengene er samlet inn i samtlige frimurerloger i Norge.

Veteranforbundet SIOPS er en interesse- og medlemsorganisasjon som siden 2006 har arbeidet for å bedre skadde veteraners kår både økonomisk, helsemessig og sosialt. Veteranforbundet har kunnskap og erfaring om de utfordringer som møter veteraner som er skadd etter internasjonale operasjoner.

«Det er en kjensgjerning at det norske samfunnet ikke har fulgt opp soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Den Norske Frimurerorden er derfor glad for å kunne gi årets fellesgave til Veteranforbundets landsdekkende arbeid for kameratstøtte, pårørendearbeid og familietilbud,» sier Tore Evensen, Stormester i Den Norske Frimurerorden.

Les mer...

Ordenens kanselli

Torsdag 25. oktober ble det i møte i Det Høye Råd utnevnt ny Storkansler.

Sist redigert tirsdag, 30 oktober 2012 13:53

Fra Landslogens område

Møte i Landslogens IX grad i Stamhuset, onsdag 6. mai 2015, klokken 1730

Brødre fra følgende loger vil bli forfremmet på møtet:     St. Johannesloger St. Andreasloger Søilene Oscar Rosene Akershus St. Magnus Kronen Kolbein Oppland Svanen   St. Nikolas  

Vandring på Vår frelsers gravlund, torsdag 21.mai

Torsdag 21.mai inviterer Murskjeen igjen til en vandring på Vår Frelsers gravlund - med tilbakeblikk på personer som ved sin gjerning har vært med på å skape vår historie. Denne vandringen har blitt en fin tradisjon, som vi har første torsdag etter 17.mai kl 18.30 hvert år. Stein Holst har…

Broderbrev til møte 30. april

TORSDAG 30. APRIL ARRANGERER MURSKJEEN RESEPSJONSMØTE I I GRAD Gode Brødre. Våren har definitivt kommet og trærne har fått sitt grønne skrud. Torsdag den 30. april har vi atter gleden av å innlemme et nytt medlem i vår broderkjede, så vær med og gjør denne dagen helt spesiell for vår…

Muskjeens sommeravslutning 2015

Murskjeens Sommeravslutning 2015 I år har vi lagt sommeravslutningen vår til Gamlebyen i Fredrikstad LØRDAG 30. MAI

Frimureriet og kirken

Frimureriet og kirken Når dette skrives, har vi i begynnelsen av februar hatt Kyndelsmess. Det er en gammel tradisjon å markere denne tiden på året mellom vintersolverv og vårjevndøgn - en tid på året da lyset stadig blir sterkere og klarere. I kirkelig sammenheng, har denne markeringen blitt knyttet til det forhold at…

Møtekalender for 2015

Fiducia møteplan – 2015Fiducia møtene avholdes i St. Magnus, er på en fredag og starter kl. 12.00Julemøte første fredag i desember.30.01.15. nr. 246 Sangkoret i St. Magnus sin dag i Fiducia.Frimurerbroder Arvid Stokke med tema:Reisebrev fra Sangkorets USA tur i 2013. 27.03.15. nr. 247 Frimurerbroder og Sokneprest Finn-Ove Brandvold.Foredrag: Frimureri…

Studievirksomheten i Loge Sirius

Om livets store mysterium vet vi ingenting, men som frie murerbrødre har vi plikt til å tro, rett til å håpe og en enestående mulighet til å lære – til å lære det vi kaller Den Kongelige Kunst – ved å lære for livet gjennom et eldgammelt frimurerrituale. Frimureriet er…

Torsdagskaffen

Alle brødre er velkomne til kaffe med kake i salongen i Telegata 4 kl 11 - 13 på torsdager i perioden 15. januar til 13.mai

Fra Bergen Provins

Visitasjon

4. mai gjennomføres det visitasjon i Oscar til de syv Bjerge. Det kan sammenlignes med at drift av logen og den rituelle gjennomføringen av møter skal revideres og at dette foregår i henhold til våre lover og vedtatte rutiner. Ordførende Mester…

Informasjonsmøte i Haakon t.d.g Hjelm

Informasjonsmøte i Haakon t.d.g Hjelm Tirsdag 17. mars arrangerte Haakon t.d.g. Hjelm informasjonsmøte for interesserte mulige søkjarar med følgje, i logen sine lokaler på Almås. Responsen var god og omlag 10 interesserte møtte opp. Dei vart møtt av Ordførende Mester og Delegert og Deputert Mester…

Besøk til Voss utsettes

Besøket til St. Mikael til det gamle Gilde utsettes. Vi sette opp turen ved en senere anledning. Denne vil bli annonsert på hjemmesiden og i forbindelse med møteinfo til brødrene.  

Flott fremmøte på årets første informasjonsmøte

Årets første informasjonsmøte i regi av St. Johanneslogene Oscar til de syv Bjerge og Carl til den norske Løve ble avholdt søndag 1. februar, og de respektive loger er godt fornøyde med fremmøtet.

"Spesielle" møter i 2015

Her følger et utvalg spesielle møter, herunder temamøter for 2015. For totaloversikt over årets møter: se under "Kalender". 09.04.15, kl. 18.30: Oscar tds Bjerge besøker Carl tdn Løve 29.07.15, kl. 18.30 Olsokloge 24.08.15, kl. 18.30: Kollegiemøte Lille spisesal 27.09.15, kl.…

Takk til grytevakter!

Takk til grytevaktene! Frelsesarméen i Bergen ber om at det overbringes en STOR TAKK til alle som hjalp til som grytevater før jul i desember!

Honnørtegn tildelt Hjalmar Olseth

Til brødrenes store begeistring ble en i Hjalmar Olseth tildelt Oscar til de syv Bjerges honnørtegn på logens julemøte 15. desember.

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl I julemøtet 2. desember i Haakon tdg Hjelm vart brødrene si merksemd retta mot br Trygve Nagel Dahl, då han mottok logen sitt Honnørteikn av OM Karl Sandvik. Det var stort oppmøte i salen og blant anna fleire brødre frå…

Logebesøk på Hawaii!

Oscarbroder Per Hannevold var nylig på Hawaii med sine spillende kolleger i Bergen Blåsekvintett. Mellom konserter og undervisning ved University of Hawaii fikk han også tid til å besøke lokale brødre.Honolulu har et vitalt frimurermiljø og Honolulu Lodge er en…

Ny ledelse i Fiducia Bergen

Fiducia på Ordenshuset i Bergen er et tilbud fra logen til frimurerenker og eldre frimurere med ledsagere, til sammenkomster i logens lokaler.Andre frimurere med ledig tid på fredags formiddager er selvsagt også kjærkomne deltakere. I en periode har foreningen vært…

Fra Trondhjem Provins

Ny Deputert Provincialmester i Trondhjems Provincialloge

Ny Deputert Provincialmester i Trondhjems Provincialloge Håkon Pharo ble i et ordinært VII gradsmøte i Trondheim 18. mars innstallert som ny Deputert Provincialmester i Trondhjems Provincialloge. Han overtar etter Ingar Samset som har sittet i embetet i de siste 8 år. Broder Ingar har planer om å flytte fra Trondheim til Oslo og for fremtiden vil…

Tre nye innehavere av Stormesterens Fortjenstmedalje

Tre nye innehavere av Stormesterens Fortjenstmedalje Under et VII gradsmøte i forbindelse med Trondhjems Provincialloges 100-årsjubileum ble tre brødre hedret med Stormesterens Fortjenstmedalje. Steinar Ravlo fra Olavslyset på Verdal og Willy Aune fra Morgenstjernen på Røros, begge tidligere Ordførende Mestre i sine respektive loger ble hedret for sitt arbeide med å skaffe sine loger eget hus, noe…

Vellykket 100-årsjubileum i Trondhjems Provincialloge

Vellykket 100-årsjubileum i Trondhjems Provincialloge Trondhjems Provincialloge feiret sitt 100-årsjubileum gjennom hele helgen 28. januar til 1. februar. Forut selve jubileumsfeiringen var det Ordførende Mestermøte med alle Ordf, Mestre og Ordf. Brødre i provinsen etterfulgt av et møte i VII grad på fredag hvor også vår OSM Tore Evensen deltok. Mens brødrene deltok på logemøtet…

En sunn Loge Borgund fyller 50

En sunn Loge Borgund fyller 50 St. Andreaslogen Borgund ble stiftet 23. november 1964 og fyller dermed 50 år i november 2014. Jubileet markeres på Høytidsdagen 24. november. Men St. Andreas frimureriet i Ålesund startet lenge før 1964. Etter at St. Johanneslogen Regulus ble stiftet i 1924, og tidligere i år kunne feire sin 90 års…

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund St. Johanneslogen Regulus i Ålesund, som ble grunnlagt 30. januar 1924 med 68 medlemmer, feiret sitt 90 årsjubileum 27. januar i år. Antallet aktive betalende brødre er nå 288 og Regulus er således den største logen i Møre og Romsdal. Frimureriet kommer til Ålesund I matrikkelen for 1851 står det…

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe Gauldal St. Johannes Frimurergruppe under St. Johanneslogen Nordlyset har i 20 år arrangert en såkalt ”Buskloge”. Møtet står ikke i møteplanen men informasjon går ut på mail og fra ”mann til mann”. I et nydelig sommervær gikk turen i år til Fløttumgruva, en nedlagt kobbergruve i Singsås. Her ble det…

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe Stormesterbesøket til Hitra og Frøya Frimurergruppe ble som alle hadde håpet på, en opplevelse. De nærmere 60 brødrene som hadde tatt turen til Dolmsundet Hotell fikk oppleve et frimurerisk møte litt utenom det vanlig. Ordenens Stormester som flere ganger i uken er tilstede på logemøter rundt om i vårt langstrakte…

Ny provincialmester installert i Trondheim

Ny provincialmester installert i Trondheim Den 30. november ble Svein Olav Klokkerhaug installert som ny Provincialmester I Trondhjem Provincialloge. Han etterfølger John Solberg som gikk av for aldersgrensen. Installasjonen foregikk i nærver av 200 brødre, og ble foretatt av Ordenens Stormester Tore Evensen. Tilstede var også de fleste av Ordenens ledelse og høyeste embedsmenn, samt…

Frimurernes Sangforening i Trondheim

Frimurernes Sangforening i Trondheim Det første frimurerkor i Trondheim ble startet i 1897. Vi synger i dag i 2 Johannesloger, Andreas- og Provincialloge, samt deltar ved begravelser, synger i kirker osv. Hvert år arrangerer koret en adventskonsert, synger i losjen 17. mai, avholder sin spesielle lutefiskaften senhøstes for sangere, støttemedlemmer med ledsagere. Koret har…

Gauldal St. Johannes Frimurergruppe, Støren

Gauldal frimurergruppe ble stiftet 10.03.1987 og er med sine 10 medlemmer en av landets minste. Likevel har vi gjennomsnittlig over 15 deltagere på møtene våre. På det meste har vi vært over 30 brødre! Dette skyldes godt besøk av brødre både fra Røros og Trondheim. Men vi mener også at…

Fra Tromsø Provins

Instruksjon fra «Verktøykassen» i St.Andreaslogen Hålogaland

Instruksjon fra «Verktøykassen» i St.Andreaslogen Hålogaland For andre gang på kort tid har brødrene i Bodø fått oppleve en frimurerisk instruksjon hentet fra Kunnskapsdirektoriets nye formidlingsprosjekt «Verktøykassen». Instruksjonslogen fant sted tirsdag 21. april. Emnet var denne gangen et sentralt tema i recepsjonsritualet for St.Andreas lærlinge- og medbrodergraden. I en meget godt fylt logesal fikk interesserte brødre…

Biblioteket, Bodø Frimurerloger

Første halvår av logeåret 2015 går mot slutten. Biblioteket minner brødrene om at lånt litteratur skal returneres biblioteket senest mandag 4. mai. Siste dato for utlån er mandag 20. april. Biblioteket holder stengt i perioden 6. mai fram til mandag 25. august. Bodø, 26. mars 2015 Per Rognan, Logens Bibliotekar

Jubeluke i april for Logene i Bodø

Den andre uken i april blir litt av en jubeluke for frimurerbrødrene i Bodø, idet ikke mindre enn to store begivenheter skal skje med to dagers mellomrom. På tirsdag 7. april innstiftes den helt nye Bodø Forsknings frimurergruppe under Forskn.l. Niels Treschow. Og torsdag 9. april blir det stor innflytterfest…

X grads møte i Tromsø den 26. februar 2015

X grads møte i Tromsø den 26. februar 2015 X grads møtet i Tromsø den 26 februar kunne nyte musikk fra tilforordnet Overkantor Einride Hveding fra Bodø (91) som hadde god støtte og hjelp av br Andreas Elling Jensen. Ved taffelet sa Provincialmester at det var en spesiell glede å takke for musikken i aftenens møte og for at…

Fem brødre fra Stefan t.d. Tre Stene fikk sin IX grad i Tromsø 12. februar 2015

Fem brødre fra Stefan t.d. Tre Stene fikk sin IX grad i Tromsø 12. februar 2015 Torsdag morgen den 12. februar kl 07.30, startet er strabasiøs biltur på 400 km fra Sortland til Ordenshuset i Tromsø for at fem brødre fra Sortland skulle få sine IX grad. Del Mester i St. Johanneslogen St. Stefan t.d. Tre stene hadde fadderoppgaver og fulgte dem til sin opptagelse. Vær…

Ny Fellessekr. for Bodø Frimurerloger

Advokat Ole-Martin Erikstad, f. 1951, er engasjert som ny Fellessekretær i logefellesskapet Bodø Frimurerloger etter Kåre Rabben, som har bedt seg entlediget. Erikstad har allerede tiltrådt som Fellessekretær. Br. Ole-Martin vil få sin X. grad 19. mars 2015.   Bodø, den 11. februar 2015 Arne Hanssen Formann, logestyret

Midnatsols Honnørtegn er tildelt br. Jøran Riibe

Midnatsols Honnørtegn er tildelt br. Jøran Riibe St.Johanneslogen Midnatsol har etter samtykke fra Tromsø Provincialloge tildelt br. Jøran Riibe logens Honnørtegn. Utmerkelsen ble overrakt den 10. januar ved en privat tilstelning hjemme hos Jøran. Beslutningen om Honnørtegnet ble gjort allerede i høst, og planen var at tildelingen skulle skje på Midnatsols julemøte 16. desember. Br. Jøran har…

St. Andreaslogen Hålogaland Andreasstund

Fra og med møtet 3. februar 2015 vil det bli etablert Andreasstund i Bodø. Det vil på den første samlingen bli gitt informasjon om Andreasstundens gjennomføring samt tema. Andreasstunden vil i utgangspunktet bli gjennomført foran hvert møte i IV/V. grad. De som skal delta må selvfølgelig inneha IV/V. grad eller…