TIDLØS I TIDEN

Det moderne frimureriet har som mål å virke for menneskets forbedring og foredling.

Eldgamle ritualer, symboler og allegorier formidler en pedagogisk læremåte som selv i dag, over 200 år etter at den ble skapt, utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Budskapet er nå som da: Nestekjærlighet og medmenneskelighet.

Les mer om frimureriets opprinnelse

Flere artikler om frimureriet

OSM overvar et «nytt» instruksjonsmøte sammen med brødrene i Bodø

Av Kjell Jan Krey Dagsloth, webredaktør Bodølogene
Bodølogene
OSM overvar et «nytt» instruksjonsmøte sammen med brødrene i Bodø

En ny og meget spennende opplevelse ble det for de over 100 brødre som var til stede da St. Johs.logen Midnatsol gjennomførte et instruksjonsmøte i «ny og spesiell innpakning» den 3. mars. Det er Ordenens Stormester Tore Evensen som har tatt initiativ til dette spesielle prosjektet fra Ordenens Opplæringsdirektorium, som altså nå er gjennomført i Bodø for første gang. Stormester ønsket selv å være til stede ved denne «urfremføringen», og ble mottatt med tradisjonell og varm velkomst av Ordførende Mester Tor H. Bang.

Les mer...

Vårmatiné i Stamhuset lørdag den 11. april kl 13

Av Arne Lie jr.
Frimurernes orkester
Vårmatiné i Stamhuset lørdag den 11. april kl 13

Frimurernes Orkester, Grefsen/Kjelsås Kammerorkester og Frimurernes Sangforening inviterer til en hyggelig lørdags ettermiddagskonsert med meget variert og vårlig musikk. Orkesteret ledes for første gang av sin nye dirigent br. Freddy Bagge. Konsertmester er Hjørleifur Valsson.

Det blir et meget spennende program med musikk i mange sjangere. Som solister med orkesteret kan man glede seg til å høre Sopranen Elisabeth Tandberg og Barytonen Eilert Hasseldal. Kanskje blir det noen musikalske overraskelser også!

Det er Fri Entré, men vi håper du vil støtte oss ved utlodningen. Fine gevinster! Det selges kaffe og kaker pluss div. i pausen.

Det er obligatorisk pålemding til konserten. Frist: onsdag 8. april Send e-post med ditt navn og navn på dem du skal ha med til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Les mer...

Hygge- og dansekveld i Stamhuset lørdag 11. april 2015 kl 1900

Av Arne Lie jr.
Frimurernes storband
Hygge- og dansekveld  i Stamhuset lørdag 11. april 2015 kl 1900

Alle er velkommen! Delta på en hyggelig lørdagskveld i Frimurerlogen, Nedre Vollgt. 19, sammen med familie og venner til dans og hyggelig samvær.

Solister:
Torill Wøhni
Stein Ingebrigtsen
Karol Zavodny

Baren er åpen med enkel servering
Variert dansemusikk

Les mer...

Feil møtetidspunkt i Matrikkelen - Landslogens møter i IX grad

Av Arne Lie jr.
Landslogen
Feil møtetidspunkt i Matrikkelen - Landslogens møter i IX grad

Det gjøres oppmerksom på at Landslogens møteplan i Matrikkelen for 2015 inneholder en uheldig feil. På side 51 står det at alle møter i IX grad starter klokken 1830, noe som er feil.

Hovedmøtene i IX grad starter som de alltid gjør, nemlig klokken 1730.

Landslogens møteplaner som er gjengitt på våre hjemmesider er korrekt oppgitt.

Les mer...

Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Av Arne Lie jr.
Fellesgaven
Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Ved en høytidelighet i Oslo 15. januar fikk Veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner) overrakt Den Norske Frimurerordenens årlige fellesgave på en million kroner. Pengene er samlet inn i samtlige frimurerloger i Norge.

Veteranforbundet SIOPS er en interesse- og medlemsorganisasjon som siden 2006 har arbeidet for å bedre skadde veteraners kår både økonomisk, helsemessig og sosialt. Veteranforbundet har kunnskap og erfaring om de utfordringer som møter veteraner som er skadd etter internasjonale operasjoner.

«Det er en kjensgjerning at det norske samfunnet ikke har fulgt opp soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Den Norske Frimurerorden er derfor glad for å kunne gi årets fellesgave til Veteranforbundets landsdekkende arbeid for kameratstøtte, pårørendearbeid og familietilbud,» sier Tore Evensen, Stormester i Den Norske Frimurerorden.

Les mer...

Verba Masonica 11 - 2015

Av Kristoffer Sandven
Forskningslogen Niels Treschow
Verba Masonica 11 - 2015

Her kan du lese Verba Masonica nr. 11-2015. Dette nummeret ble utgitt til Forskningslogens møte i Bergen 17. januar 2015. Temaet for møtet var «Det Rektifiserte System i Norge», med foredrag av br. Joachim Svela.

Saker i dette nummeret:

  • Bergenser med russiske høygrader

  • Frimureren Johan Falkberget

  • Tidlige bergenske bygghytter

  • Heldagstur til Oscarsborg

  • Møte i Forskningsgruppen i Bergen

Les Verba Masonica 11-2014

Les mer...

Praktboken «Under Stjernehimmelen» selges via frimurer.no

Av Harald Øien
Informasjonsdirektoriet

Under_Stjernehimmelen2aPraktboken «Under Stjernehimmelen», som over 275 sider beskriver våre 50 logebygninger, kan nå bestilles og betales over nett.
Prisen er kr 450,- pr. eksemplar, fritt tilsendt. Ordningen er laget over påmeldingssystemet vårt, og kan brukes ved å følge denne linken: www.frimurer.no/bestilling-US-2012 .

Spørsmål/informasjon kan du få ved å henvende deg til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Du kan lese mer om boken her:

Les mer...

Velgjørenhetsdirektoriet

Velgjørenhetsdirektoriet har ansvaret for Ordenens velgjørenhetsvirksomhet og fører tilsyn med de underlagte enheters velgjørenhet. 

Direktoriet ledes av Ordenens Administrator. Storhospitalier er hans stedfortreder. 

På møtene i de ulike logene samles det inn penger til veldedige formål. Midlene brukes av logene til å hjelpe frimurerbrødre og deres etterlatte som har særlige behov, og til andre sosiale formål. 

25% av de midlene som samles inn i logene går til Ordenens Fellesgave. Fellesgaven tildeles et sosialt formål, vanligvis en virksomhet med landsdekkende nedslagsfelt i Norge.

Den Norske Frimurerordens fellesgave de seneste årene.

Sist redigert mandag, 23 mars 2015 21:17

Fra Landslogens område

Møte i Landslogens X grad i Stamhuset, tirsdag 7. april 2015, klokken 1830

Brødre fra følgende loger vil bli forfremmet på møtet:     St. Johannesloger St. Andreasloger Søilene Oscar Rosene Oppland Stella Polaris Hamarhus Kolbein Vestfold Haakon Kronen Svanen   Astra   Murskjeen   St. Nikolas  

No livnar det i lundar

No livnar det i lundar Jeg er tilbake til min barndoms hjemplass, og jeg står på den vakreste plassen i Stange vestbygd, med utsikt over Mjøsa og åsene rundt. Det er en strålende vårmorgen i mars. Vinterens isvind ifra nord kiler meg i nakken og snøen holder stand i skyggen, men vårsolas livgivende stråler bærer…

Møtekalender for 2015

Fiducia møteplan – 2015Fiducia møtene avholdes i St. Magnus, er på en fredag og starter kl. 12.00Julemøte første fredag i desember.30.01.15. nr. 246 Sangkoret i St. Magnus sin dag i Fiducia.Frimurerbroder Arvid Stokke med tema:Reisebrev fra Sangkorets USA tur i 2013. 27.03.15. nr. 247 Frimurerbroder og Sokneprest Finn-Ove Brandvold.Foredrag: Frimureri…

Speiderloge 22. april 2015 kl. 1830

St. Johs. logen Olaus til de tre Søiler har gleden av å invitere alle nåværende og tidligere speidere til Speiderloge onsdag 22. april hvor vi vil markere årets St. Georgsdag. Dette er et ordinært logemøte i lærlinggraden, og møtet er selvsagt åpent for alle brødre. Vi markerer dagen med en…

Studievirksomheten i Loge Sirius

Om livets store mysterium vet vi ingenting, men som frie murerbrødre har vi plikt til å tro, rett til å håpe og en enestående mulighet til å lære – til å lære det vi kaller Den Kongelige Kunst – ved å lære for livet gjennom et eldgammelt frimurerrituale. Frimureriet er…

Torsdagskaffen

Alle brødre er velkomne til kaffe med kake i salongen i Telegata 4 kl 11 - 13 på torsdager i perioden 15. januar til 13.mai

Heldagstur til Oscarsborg med Forskningslogen

Heldagstur til Oscarsborg med Forskningslogen Forskningslogen Niels Treschow markerer 75-årsdagen for tyskernes angrep på Norge i 1940 med en heldagstur til Oscarborg Festning, lørdag 11. april. Arrangementet er nå utsolgt.

Frimureriet - og julen

Frimureriet - og julen Når dette leses, er vi midt i adventstiden. En mørk tid på året her i nord, men en tid som for mange er fylt av glede og forventning. Det skal skje noe, noe nærmer seg, vi er underveis. Dette gjør at de aller fleste i vår del av verden, har…

Fra Bergen Provins

Informasjonsmøte i Haakon t.d.g Hjelm

Informasjonsmøte i Haakon t.d.g Hjelm Tirsdag 17. mars arrangerte Haakon t.d.g. Hjelm informasjonsmøte for interesserte mulige søkjarar med følgje, i logen sine lokaler på Almås. Responsen var god og omlag 10 interesserte møtte opp. Dei vart møtt av Ordførende Mester og Delegert og Deputert Mester…

Besøk til Voss utsettes

Besøket til St. Mikael til det gamle Gilde utsettes. Vi sette opp turen ved en senere anledning. Denne vil bli annonsert på hjemmesiden og i forbindelse med møteinfo til brødrene.  

Flott fremmøte på årets første informasjonsmøte

Årets første informasjonsmøte i regi av St. Johanneslogene Oscar til de syv Bjerge og Carl til den norske Løve ble avholdt søndag 1. februar, og de respektive loger er godt fornøyde med fremmøtet.

"Spesielle" møter i 2015

Her følger et utvalg spesielle møter, herunder temamøter for 2015. For totaloversikt over årets møter: se under "Kalender". 09.04.15, kl. 18.30: Oscar tds Bjerge besøker Carl tdn Løve 29.07.15, kl. 18.30 Olsokloge 24.08.15, kl. 18.30: Kollegiemøte Lille spisesal 27.09.15, kl.…

Takk til grytevakter!

Takk til grytevaktene! Frelsesarméen i Bergen ber om at det overbringes en STOR TAKK til alle som hjalp til som grytevater før jul i desember!

Honnørtegn tildelt Hjalmar Olseth

Honnørtegn tildelt Hjalmar Olseth Til brødrenes store begeistring ble en i Hjalmar Olseth tildelt Oscar til de syv Bjerges honnørtegn på logens julemøte 15. desember.

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl I julemøtet 2. desember i Haakon tdg Hjelm vart brødrene si merksemd retta mot br Trygve Nagel Dahl, då han mottok logen sitt Honnørteikn av OM Karl Sandvik. Det var stort oppmøte i salen og blant anna fleire brødre frå…

Logebesøk på Hawaii!

Oscarbroder Per Hannevold var nylig på Hawaii med sine spillende kolleger i Bergen Blåsekvintett. Mellom konserter og undervisning ved University of Hawaii fikk han også tid til å besøke lokale brødre.Honolulu har et vitalt frimurermiljø og Honolulu Lodge er en…

Ny ledelse i Fiducia Bergen

Fiducia på Ordenshuset i Bergen er et tilbud fra logen til frimurerenker og eldre frimurere med ledsagere, til sammenkomster i logens lokaler.Andre frimurere med ledig tid på fredags formiddager er selvsagt også kjærkomne deltakere. I en periode har foreningen vært…

Provincialmestere i Bergens Provincialloge

Provincialmestere i Bergens Provincialloge Her følger oversikt over Provincialmestere i Bergens Provincialloge. Nåværende Provincialmester er Egil Herman Sjursen. Sjursen overtok embedet etter Jon Randulf Vestrheim, som ble innsatt i embedet i 2002. Sjursen ble opptatt i St Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge i 1997.…

Fra Trondhjem Provins

Ny Deputert Provincialmester i Trondhjems Provincialloge

Ny Deputert Provincialmester i Trondhjems Provincialloge Håkon Pharo ble i et ordinært VII gradsmøte i Trondheim 18. mars innstallert som ny Deputert Provincialmester i Trondhjems Provincialloge. Han overtar etter Ingar Samset som har sittet i embetet i de siste 8 år. Broder Ingar har planer om å flytte fra Trondheim til Oslo og for fremtiden vil…

Tre nye innehavere av Stormesterens Fortjenstmedalje

Tre nye innehavere av Stormesterens Fortjenstmedalje Under et VII gradsmøte i forbindelse med Trondhjems Provincialloges 100-årsjubileum ble tre brødre hedret med Stormesterens Fortjenstmedalje. Steinar Ravlo fra Olavslyset på Verdal og Willy Aune fra Morgenstjernen på Røros, begge tidligere Ordførende Mestre i sine respektive loger ble hedret for sitt arbeide med å skaffe sine loger eget hus, noe…

Vellykket 100-årsjubileum i Trondhjems Provincialloge

Vellykket 100-årsjubileum i Trondhjems Provincialloge Trondhjems Provincialloge feiret sitt 100-årsjubileum gjennom hele helgen 28. januar til 1. februar. Forut selve jubileumsfeiringen var det Ordførende Mestermøte med alle Ordf, Mestre og Ordf. Brødre i provinsen etterfulgt av et møte i VII grad på fredag hvor også vår OSM Tore Evensen deltok. Mens brødrene deltok på logemøtet…

Viktig melding til alle brødre i Trondheim

Fra 2015 har logene i Trondheim fått nye møtetider, og starter nå i hovedsak kl 1830. Trondhjems ProvinciallogeMøtestart kl 18.30Unntatt IX gr. møter kl. 18.00 St.EysteinMøtestart kl. 18.30Høytidsdagkl. 18.00Julemøte kl. 18.30 NordlysetMøtestart 18.30Høytidsdag kl. 18.00Julemøte kl. 18.00 St. Olaf t.d.g.TMøtestart Kl. 18.30Høytids/Julemøte kl. 18.00

En sunn Loge Borgund fyller 50

En sunn Loge Borgund fyller 50 St. Andreaslogen Borgund ble stiftet 23. november 1964 og fyller dermed 50 år i november 2014. Jubileet markeres på Høytidsdagen 24. november. Men St. Andreas frimureriet i Ålesund startet lenge før 1964. Etter at St. Johanneslogen Regulus ble stiftet i 1924, og tidligere i år kunne feire sin 90 års…

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund St. Johanneslogen Regulus i Ålesund, som ble grunnlagt 30. januar 1924 med 68 medlemmer, feiret sitt 90 årsjubileum 27. januar i år. Antallet aktive betalende brødre er nå 288 og Regulus er således den største logen i Møre og Romsdal. Frimureriet kommer til Ålesund I matrikkelen for 1851 står det…

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe Gauldal St. Johannes Frimurergruppe under St. Johanneslogen Nordlyset har i 20 år arrangert en såkalt ”Buskloge”. Møtet står ikke i møteplanen men informasjon går ut på mail og fra ”mann til mann”. I et nydelig sommervær gikk turen i år til Fløttumgruva, en nedlagt kobbergruve i Singsås. Her ble det…

Vellykket Andreasdag i Trondheim

Vellykket Andreasdag i Trondheim St. Andreaslogen St. Eystein arrangerte en vellykket Andreasdag i Trondheim lørdag 29. mars. Til tross for et strålende vær droppet 80 brødre både hytteturer og andre lørdagsaktiviteter  for å få påfyll i sine Andreaskunnskaper.

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe Stormesterbesøket til Hitra og Frøya Frimurergruppe ble som alle hadde håpet på, en opplevelse. De nærmere 60 brødrene som hadde tatt turen til Dolmsundet Hotell fikk oppleve et frimurerisk møte litt utenom det vanlig. Ordenens Stormester som flere ganger i uken er tilstede på logemøter rundt om i vårt langstrakte…

Ny provincialmester installert i Trondheim

Ny provincialmester installert i Trondheim Den 30. november ble Svein Olav Klokkerhaug installert som ny Provincialmester I Trondhjem Provincialloge. Han etterfølger John Solberg som gikk av for aldersgrensen. Installasjonen foregikk i nærver av 200 brødre, og ble foretatt av Ordenens Stormester Tore Evensen. Tilstede var også de fleste av Ordenens ledelse og høyeste embedsmenn, samt…

Fra Tromsø Provins

Biblioteket, Bodø Frimurerloger

Første halvår av logeåret 2015 går mot slutten. Biblioteket minner brødrene om at lånt litteratur skal returneres biblioteket senest mandag 4. mai. Siste dato for utlån er mandag 20. april. Biblioteket holder stengt i perioden 6. mai fram til mandag 25. august. Bodø, 26. mars 2015 Per Rognan, Logens Bibliotekar

Midnatsol avlyser møte

På grunn av installasjon av nytt kjøkken, må dessverre St. Johanneslogen Midnatsols møte i I. grad tirsdag 24. mars 2015 avlyses. Bodø, den 17.3.2015 Tor H. Bang Ordførende Mester  

Stor innflytterfest i Bodø torsdag 9. april

Endelig nærmer vi oss ferdigstillelse av vårt nye tilbygg med spisesal, kjøkken/anretning, sekretariat, bibliotek og egne kontorer for alle logeenheter i Bodø Frimurerloger. Bodø Frimurerloger har den store glede å invitere til innflytterfest TORSDAG 9. APRIL KL. 17.30. Logemøtet vil foregå i 1. grad m/reception i et fellesmøte der Midnatsol…

Frimurer Forskningsgruppe blir innstiftet i Bodø 7. april.

Bodø Frimurer Forskningsgruppe, underlydende Forskningslogen Niels Treschow, skal innstiftes i Bodø tirsdag 7. april 2015. Innstiftelsen foregår i et I gradsmøte ledet av Forskningslogens Ordførende Mester Kjell Juveth Johansen med bistand av embedsverk. F.l. Niels Treschow har nærmere 80 medlemmer blant brødrene i Bodø, og den nye Forskningsgruppen har til…

Jubeluke i april for Logene i Bodø

Den andre uken i april blir litt av en jubeluke for frimurerbrødrene i Bodø, idet ikke mindre enn to store begivenheter skal skje med to dagers mellomrom. På tirsdag 7. april innstiftes den helt nye Bodø Forsknings frimurergruppe under Forskn.l. Niels Treschow. Og torsdag 9. april blir det stor innflytterfest…

X grads møte i Tromsø den 26. februar 2015

X grads møte i Tromsø den 26. februar 2015 X grads møtet i Tromsø den 26 februar kunne nyte musikk fra tilforordnet Overkantor Einride Hveding fra Bodø (91) som hadde god støtte og hjelp av br Andreas Elling Jensen. Ved taffelet sa Provincialmester at det var en spesiell glede å takke for musikken i aftenens møte og for at…

Fem brødre fra Stefan t.d. Tre Stene fikk sin IX grad i Tromsø 12. februar 2015

Fem brødre fra Stefan t.d. Tre Stene fikk sin IX grad i Tromsø 12. februar 2015 Torsdag morgen den 12. februar kl 07.30, startet er strabasiøs biltur på 400 km fra Sortland til Ordenshuset i Tromsø for at fem brødre fra Sortland skulle få sine IX grad. Del Mester i St. Johanneslogen St. Stefan t.d. Tre stene hadde fadderoppgaver og fulgte dem til sin opptagelse. Vær…

Datoendring i Bodø Fiducia

Det meddeles herved at vi har måttet gjøre ett datobytte for årets første møte i Bodø Fiducia. I forbindelse med at ny taffelsal og nytt tilhørende kjøkken skal tas i bruk, er vårt møte flyttet til fredag 24.april kl.18:00, da den første møtedatoen ville være i ombyggingsperioden. Derfor har vi…