TIDLØS I TIDEN

Det moderne frimureriet har som mål å virke for menneskets forbedring og foredling.

Eldgamle ritualer, symboler og allegorier formidler en pedagogisk læremåte som selv i dag, over 200 år etter at den ble skapt, utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Budskapet er nå som da: Nestekjærlighet og medmenneskelighet.

Les mer om frimureriets opprinnelse

Flere artikler om frimureriet

Hygge- og dansekveld i Stamhuset lørdag 11. april 2015 kl 1900

Av Arne Lie jr.
Frimurernes storband
Hygge- og dansekveld  i Stamhuset lørdag 11. april 2015 kl 1900

Alle er velkommen! Delta på en hyggelig lørdagskveld i Frimurerlogen, Nedre Vollgt. 19, sammen med familie og venner til dans og hyggelig samvær.

Solister:
Torill Wøhni
Stein Ingebrigtsen
Karol Zavodny

Baren er åpen med enkel servering
Variert dansemusikk

Les mer...

Praktboken «Under Stjernehimmelen» selges via frimurer.no

Av Harald Øien
Informasjonsdirektoriet

Under_Stjernehimmelen2aPraktboken «Under Stjernehimmelen», som over 275 sider beskriver våre 50 logebygninger, kan nå bestilles og betales over nett.
Prisen er kr 450,- pr. eksemplar, fritt tilsendt. Ordningen er laget over påmeldingssystemet vårt, og kan brukes ved å følge denne linken: www.frimurer.no/bestilling-US-2012 .

Spørsmål/informasjon kan du få ved å henvende deg til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Du kan lese mer om boken her:

Les mer...

Heldagstur til Oscarsborg med Forskningslogen

Av Kristoffer Sandven
Forskningslogen Niels Treschow
Heldagstur til Oscarsborg med Forskningslogen

Forskningslogen Niels Treschow markerer 75-årsdagen for tyskernes angrep på Norge i 1940 med en heldagstur til Oscarborg Festning, lørdag 11. april.

Arrangementet er nå utsolgt.

Les mer...

Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Av Arne Lie jr.
Fellesgaven
Fellesgaven overrakt til Veteranforbundet SIOPS

Ved en høytidelighet i Oslo 15. januar fikk Veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner) overrakt Den Norske Frimurerordenens årlige fellesgave på en million kroner. Pengene er samlet inn i samtlige frimurerloger i Norge.

Veteranforbundet SIOPS er en interesse- og medlemsorganisasjon som siden 2006 har arbeidet for å bedre skadde veteraners kår både økonomisk, helsemessig og sosialt. Veteranforbundet har kunnskap og erfaring om de utfordringer som møter veteraner som er skadd etter internasjonale operasjoner.

«Det er en kjensgjerning at det norske samfunnet ikke har fulgt opp soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Den Norske Frimurerorden er derfor glad for å kunne gi årets fellesgave til Veteranforbundets landsdekkende arbeid for kameratstøtte, pårørendearbeid og familietilbud,» sier Tore Evensen, Stormester i Den Norske Frimurerorden.

Les mer...

Verba Masonica 11 - 2015

Av Kristoffer Sandven
Forskningslogen Niels Treschow
Verba Masonica 11 - 2015

Her kan du lese Verba Masonica nr. 11-2015. Dette nummeret ble utgitt til Forskningslogens møte i Bergen 17. januar 2015. Temaet for møtet var «Det Rektifiserte System i Norge», med foredrag av br. Joachim Svela.

Saker i dette nummeret:

  • Bergenser med russiske høygrader

  • Frimureren Johan Falkberget

  • Tidlige bergenske bygghytter

  • Heldagstur til Oscarsborg

  • Møte i Forskningsgruppen i Bergen

Les Verba Masonica 11-2014

Les mer...

Søilene besetter alle embedsplasser med XI brødre 11. mars

Søilene besetter alle embedsplasser med XI brødre 11. mars

Søilene inviterer alle brødre til et spesielt møte der alle embedsfunksjoner vil bekles av Søilenebrødre med XI grad. Møtet vil ledes av tidligere Ordførende Mester i Søilene og tidligere Ordenens Stormester Ivar Skar.

Vi ønsker alle brødre fra alle loger hjertelig og broderlig velkommen til dette spesielle møtet.

Les mer...

Invitasjon til Ordenens Store Høytid 2015

Av Arne Lie jr.
Landslogen

Brødre av VIII grad eller høyere inviteres herved til Ordenens Store Høytid 2015.

Arrangementet finner sted i Stamhuset i Oslo, tirsdag 24. mars 2015, med start klokken 1645. Pris for taffel m. drikke er kr. 460,-. Antrekk som vanlig i VIII grad.

Ordenens Store Høytid er Den Norske Frimurerordens største årlige begivenhet og arrangementet skjer i henhold til en tradisjon som nå er over 700 år gammel.

Interessen for å delta på Høytiden er vanligvis stor og forhåndspåmelding/-betaling er derfor nødvendig. Interesserte brødre kan melde seg på ved å sende en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (Storsekretariatet).
Du vil da få tilsendt bekreftelse og innbetalingsgiro.

Brødre som ikke bruker internett er velkommen til å kontakte Storsekretariatet, så er det hjelp å få. Plassen er begrenset og påmeldingen er etter prinsippet "førstemann til mølla". Ved evt. overtegning vil det bli laget en venteliste.

Storsekretær

Les mer...

Feil møtetidspunkt i Matrikkelen - Landslogens møter i IX grad

Av Arne Lie jr.
Landslogen
Feil møtetidspunkt i Matrikkelen - Landslogens møter i IX grad

Det gjøres oppmerksom på at Landslogens møteplan i Matrikkelen for 2015 inneholder en uheldig feil. På side 51 står det at alle møter i IX grad starter klokken 1830, noe som er feil.

Hovedmøtene i IX grad starter som de alltid gjør, nemlig klokken 1730.

Landslogens møteplaner som er gjengitt på våre hjemmesider er korrekt oppgitt.

Les mer...

Velgjørenhetsdirektoriet

Velgjørenhetsdirektoriet har ansvaret for Ordenens velgjørenhetsvirksomhet og fører tilsyn med de underlagte enheters velgjørenhet. 

Direktoriet ledes av Ordenens Administrator. Storhospitalier er hans stedfortreder. 

På møtene i de ulike logene samles det inn penger til veldedige formål. Midlene brukes av logene til å hjelpe frimurerbrødre og deres etterlatte som har særlige behov, og til andre sosiale formål. 

25% av de midlene som samles inn i logene går til Ordenens Fellesgave. Fellesgaven tildeles et sosialt formål, vanligvis en virksomhet med landsdekkende nedslagsfelt i Norge.

Den Norske Frimurerordens fellesgave de seneste årene.

Sist redigert søndag, 20 oktober 2013 15:19

Fra Landslogens område

Møte i Landslogens VIII grad i Stamhuset, tirsdag 17. mars 2015, klokken 1830

Brødre fra følgende loger vil bli forfremmet på møtet:     St. Johannesloger St. Andreasloger St. Nikolas Kronen Leoparden Akershus Søilene Oscar Olaf Kyrre De fire Roser Fredrikshald   Nøkkelen  

Møte i Landslogens VII grad i Stamhuset, tirsdag 10. mars 2015, klokken 1830

Brødre fra følgende loger vil bli forfremmet på møtet:     St. Johannesloger St. Andreasloger Haakon Oscar Leoparden Akershus Kolbein De fire Roser Murskjeen   St. Torleif   Halvdan Svarte   Christian  

Frimureriet og Kirken

Kjære brødre! Når dette skrives, har vi nylig hatt Kyndelsmess. Det er en gammel tradisjon å markere denne tiden på året mellom vintersolverv og vårjevndøgn - en tid på året da lyset stadig blir sterkere og klarere. I kirkelig sammenheng, har denne markeringen blitt knyttet til det forhold at Maria…

Broderbrev til møte 5. mars

Kjære Murskjebroder, Etter en periode med en utrolig sanking av gull til Norge i VM i nordiske grener i Falun, er det på tide å pusse litt på vårt eget «gull» - oss selv - i vårt nordiske system. Vi har startet på den første vårmåneden – det går raskt…

Møtekalender for 2015

Fiducia møteplan – 2015Fiducia møtene avholdes i St. Magnus, er på en fredag og starter kl. 12.00Julemøte første fredag i desember.30.01.15. nr. 246 Sangkoret i St. Magnus sin dag i Fiducia.Frimurerbroder Arvid Stokke med tema:Reisebrev fra Sangkorets USA tur i 2013. 27.03.15. nr. 247 Frimurerbroder og Sokneprest Finn-Ove Brandvold.Foredrag: Frimureri…

Speiderloge 22. april 2015 kl. 1830

St. Johs. logen Olaus til de tre Søiler har gleden av å invitere alle nåværende og tidligere speidere til Speiderloge onsdag 22. april hvor vi vil markere årets St. Georgsdag. Dette er et ordinært logemøte i lærlinggraden, og møtet er selvsagt åpent for alle brødre. Vi markerer dagen med en…

Neste møte i Fiducia i Stamhuset er fredag 13. mars kl 1130

Neste møte i Fiducia på Stamhuset vinter 2015  er fredag fredag 13. mars kl 1130 Frammøte og registrering kl 11.00.   Vi gleder oss til: Foredrag av: Overlege & musikkterapeut Audun MyskjaTema: Selvhelbredelse fra forsking og praksis.   Velkommen til god mat og god underholdning.Fine reisetilbud!Alle pensjonerte brr. og enker…

Studievirksomheten i Loge Sirius

Om livets store mysterium vet vi ingenting, men som frie murerbrødre har vi plikt til å tro, rett til å håpe og en enestående mulighet til å lære – til å lære det vi kaller Den Kongelige Kunst – ved å lære for livet gjennom et eldgammelt frimurerrituale. Frimureriet er…

Fra Bergen Provins

Besøk til St. Johanneslogen St. Mikael til det gamle Gilde

Besøk til St. Johanneslogen St. Mikael til det gamle Gilde 24. mars besøker vi St. Johanneslogen St. Mikael til det gamle Gilde. Som mange brødre kjenner til, har logen på Voss lange tradisjoner og historie sammen med vår loge.

Flott fremmøte på årets første informasjonsmøte

Årets første informasjonsmøte i regi av St. Johanneslogene Oscar til de syv Bjerge og Carl til den norske Løve ble avholdt søndag 1. februar, og de respektive loger er godt fornøyde med fremmøtet.

"Spesielle" møter i 2015

Her følger et utvalg spesielle møter, herunder temamøter for 2015. For totaloversikt over årets møter: se under "Kalender". 24.03.15, kl. 18.30: Oscar tds Bjerge besøker St. Mikael tdg Gilde (Voss) 09.04.15, kl. 18.30: Oscar tds Bjerge besøker Carl tdn Løve…

Takk til grytevakter!

Takk til grytevaktene! Frelsesarméen i Bergen ber om at det overbringes en STOR TAKK til alle som hjalp til som grytevater før jul i desember!

Honnørtegn tildelt Hjalmar Olseth

Honnørtegn tildelt Hjalmar Olseth Til brødrenes store begeistring ble en i Hjalmar Olseth tildelt Oscar til de syv Bjerges honnørtegn på logens julemøte 15. desember.

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl

Honnørteikn til br Trygve Nagell Dahl I julemøtet 2. desember i Haakon tdg Hjelm vart brødrene si merksemd retta mot br Trygve Nagel Dahl, då han mottok logen sitt Honnørteikn av OM Karl Sandvik. Det var stort oppmøte i salen og blant anna fleire brødre frå…

Logebesøk på Hawaii!

Oscarbroder Per Hannevold var nylig på Hawaii med sine spillende kolleger i Bergen Blåsekvintett. Mellom konserter og undervisning ved University of Hawaii fikk han også tid til å besøke lokale brødre.Honolulu har et vitalt frimurermiljø og Honolulu Lodge er en…

Ny ledelse i Fiducia Bergen

Fiducia på Ordenshuset i Bergen er et tilbud fra logen til frimurerenker og eldre frimurere med ledsagere, til sammenkomster i logens lokaler.Andre frimurere med ledig tid på fredags formiddager er selvsagt også kjærkomne deltakere. I en periode har foreningen vært…

Provincialmestere i Bergens Provincialloge

Provincialmestere i Bergens Provincialloge Her følger oversikt over Provincialmestere i Bergens Provincialloge. Nåværende Provincialmester er Egil Herman Sjursen. Sjursen overtok embedet etter Jon Randulf Vestrheim, som ble innsatt i embedet i 2002. Sjursen ble opptatt i St Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge i 1997.…

Lederskifte i Sunnfjord

Den 21. mars 2014 ble br. Tore Bjarne Gamborg jr. installert som ny Deputert Mester i Oscar til de syv Bjerges deputasjonsloge Sunnfjord. Høytideligheten fant sted i deputasjonslogens lokaler på Mo, og installasjonen ble gjennomført av OM i Oscar, Pål…

Fra Trondhjem Provins

Informasjonsmøte i Trondheim 17. mars 2015

St. Johanneslogen St. Olaf til det gjenreiste Tempel holder åpent informasjonsmøte for personer som vil bli nærmere orientert om frimureriet med tanke på medlemsskap. Brødre som kjenner noen som kan være interessert i å bli frimurere oppfordres til å invitere dem med til dette møtet. Frimureriet er et valg for livet…

Vellykket 100-årsjubileum i Trondhjems Provincialloge

Vellykket 100-årsjubileum i Trondhjems Provincialloge Trondhjems Provincialloge feiret sitt 100-årsjubileum gjennom hele helgen 28. januar til 1. februar. Forut selve jubileumsfeiringen var det Ordførende Mestermøte med alle Ordf, Mestre og Ordf. Brødre i provinsen etterfulgt av et møte i VII grad på fredag hvor også vår OSM Tore Evensen deltok. Mens brødrene deltok på logemøtet…

Tre nye innehavere av Stormesterens Fortjenstmedalje

Tre nye innehavere av Stormesterens Fortjenstmedalje Under et VII gradsmøte i forbindelse med Trondhjems Provincialloges 100-årsjubileum ble tre brødre hedret med Stormesterens Fortjenstmedalje. Steinar Ravlo fra Olavslyset på Verdal og Willy Aune fra Morgenstjernen på Røros, begge tidligere Ordførende Mestre i sine respektive loger ble hedret for sitt arbeide med å skaffe sine loger eget hus, noe…

Viktig melding til alle brødre i Trondheim

Fra 2015 har logene i Trondheim fått nye møtetider, og starter nå i hovedsak kl 1830. Trondhjems ProvinciallogeMøtestart kl 18.30Unntatt IX gr. møter kl. 18.00 St.EysteinMøtestart kl. 18.30Høytidsdagkl. 18.00Julemøte kl. 18.30 NordlysetMøtestart 18.30Høytidsdag kl. 18.00Julemøte kl. 18.00 St. Olaf t.d.g.TMøtestart Kl. 18.30Høytids/Julemøte kl. 18.00

En sunn Loge Borgund fyller 50

En sunn Loge Borgund fyller 50 St. Andreaslogen Borgund ble stiftet 23. november 1964 og fyller dermed 50 år i november 2014. Jubileet markeres på Høytidsdagen 24. november. Men St. Andreas frimureriet i Ålesund startet lenge før 1964. Etter at St. Johanneslogen Regulus ble stiftet i 1924, og tidligere i år kunne feire sin 90 års…

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund

St. Johanneslogen Regulus i Ålesund St. Johanneslogen Regulus i Ålesund, som ble grunnlagt 30. januar 1924 med 68 medlemmer, feiret sitt 90 årsjubileum 27. januar i år. Antallet aktive betalende brødre er nå 288 og Regulus er således den største logen i Møre og Romsdal. Frimureriet kommer til Ålesund I matrikkelen for 1851 står det…

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe

”Buskloge” i Gauldal St. Johannes Frimurergruppe Gauldal St. Johannes Frimurergruppe under St. Johanneslogen Nordlyset har i 20 år arrangert en såkalt ”Buskloge”. Møtet står ikke i møteplanen men informasjon går ut på mail og fra ”mann til mann”. I et nydelig sommervær gikk turen i år til Fløttumgruva, en nedlagt kobbergruve i Singsås. Her ble det…

Vellykket Andreasdag i Trondheim

Vellykket Andreasdag i Trondheim St. Andreaslogen St. Eystein arrangerte en vellykket Andreasdag i Trondheim lørdag 29. mars. Til tross for et strålende vær droppet 80 brødre både hytteturer og andre lørdagsaktiviteter  for å få påfyll i sine Andreaskunnskaper.

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe

Stormesteren besøkte Hitra og Frøya Frimurergruppe Stormesterbesøket til Hitra og Frøya Frimurergruppe ble som alle hadde håpet på, en opplevelse. De nærmere 60 brødrene som hadde tatt turen til Dolmsundet Hotell fikk oppleve et frimurerisk møte litt utenom det vanlig. Ordenens Stormester som flere ganger i uken er tilstede på logemøter rundt om i vårt langstrakte…

Ny provincialmester installert i Trondheim

Ny provincialmester installert i Trondheim Den 30. november ble Svein Olav Klokkerhaug installert som ny Provincialmester I Trondhjem Provincialloge. Han etterfølger John Solberg som gikk av for aldersgrensen. Installasjonen foregikk i nærver av 200 brødre, og ble foretatt av Ordenens Stormester Tore Evensen. Tilstede var også de fleste av Ordenens ledelse og høyeste embedsmenn, samt…

Fra Tromsø Provins

Høymesse og kirkekaffe

Brødrene gjøres oppmerksom på at søndag 15. mars 2015 kl. 11.00 er det Kirkedag med Høymesse i Bodin Kirke, med påfølgende kirkekaffe i Logen. Frimurerkoret deltar under Høymessen. Ta gjerne med venner og bekjente. Bodø, 5 mars 2015 Ole-Martin Erikstad, fellessekretær

Bodø Stewardsloge feirer Høytidsdag

Jeg vil minne om vår Høytidsdag torsdag 12. mars 2015. Logens embedsmenn og jeg vil sette stor pris på om du ville glede oss med ditt nærvær på vår 30. Høytidsdag. Møtet er i VII. grad, og starter kl. 1800. Vår Provinciamester Per Trygve Kongsnes, og Provincialmester og Stormesterens Stattholder…

Datoendring i Bodø Fiducia

Det meddeles herved at vi har måttet gjøre ett datobytte for årets første møte i Bodø Fiducia. I forbindelse med at ny taffelsal og nytt tilhørende kjøkken skal tas i bruk, er vårt møte flyttet til fredag 24.april kl.18:00, da den første møtedatoen ville være i ombyggingsperioden. Derfor har vi…

Ny Fellessekr. for Bodø Frimurerloger

Advokat Ole-Martin Erikstad, f. 1951, er engasjert som ny Fellessekretær i logefellesskapet Bodø Frimurerloger etter Kåre Rabben, som har bedt seg entlediget. Erikstad har allerede tiltrådt som Fellessekretær. Br. Ole-Martin vil få sin X. grad 19. mars 2015.   Bodø, den 11. februar 2015 Arne Hanssen Formann, logestyret

II grads Polarstjernemøte i Bodø 17. mars

Til St.Johanneslogen Midnatsols II gradsmøte den 17. mars vil Polarstjerne logen «Haakon til de Tre Lys» besøke oss med sitt embedsverk og vil gjennomføre en II gradspassering etter Polarstjerne-ritualet. Det er første gang en slik begivenhet skjer i Bodø. II grad i Polarstjernesystemet sies å være juvelen i Polarstjernegradene, og…

Midnatsols Honnørtegn er tildelt br. Jøran Riibe

Midnatsols Honnørtegn er tildelt br. Jøran Riibe St.Johanneslogen Midnatsol har etter samtykke fra Tromsø Provincialloge tildelt br. Jøran Riibe logens Honnørtegn. Utmerkelsen ble overrakt den 10. januar ved en privat tilstelning hjemme hos Jøran. Beslutningen om Honnørtegnet ble gjort allerede i høst, og planen var at tildelingen skulle skje på Midnatsols julemøte 16. desember. Br. Jøran har…

St. Andreaslogen Hålogaland Andreasstund

Fra og med møtet 3. februar 2015 vil det bli etablert Andreasstund i Bodø. Det vil på den første samlingen bli gitt informasjon om Andreasstundens gjennomføring samt tema. Andreasstunden vil i utgangspunktet bli gjennomført foran hvert møte i IV/V. grad. De som skal delta må selvfølgelig inneha IV/V. grad eller…

Travel formann for travelt kor!

Travel formann for travelt kor! Bodø Frimurersangforening er en gammel institusjon innenfor logen i Bodø. Hva som skal regnes som årstallet for den første start, blir en definisjonssak. Sikkert er det at det var sang i logen lenge før Midnatsols innstiftelse for 90 år siden, både i rituelle og andre sammenhenger. Det vi kan tidfeste…